Træsorter

Her kan du læse lidt om de forskellige træsorter, der oftest bruges til gulvbelægning i Danmark. Der findes gulve af næsten alle træsorter, men disse er de mest almindelige. Med en gulvafslibning bliver dit gulv som nyt, men der er fordele og ulemper ved alle træsorter og ikke alle sorter egner sig til alle typer af efterbehandling. Næsten alt kan dog lade sig gøre, så er du i tvivl så ring endelig til os, og få en uforpligtende snak om dit gulv.

 

Fyrretræ

Fyrretræ har en let gullig farve og er kendetegnet ved de mange knaster samt de karakteristiske buede åretegninger. Fyrretræ er hurtigt voksende og er derfor en blød træsort. På trods af den manglende hårdhed, er det en meget brugt træsort til gulve. Fyrretræ er oftest billigere end andre træsorter, hvilket blandt andet betyder, at der oftere er råd til at lave massive gulve, som kan slibes igen og igen. Fyrretræsgulve ses næsten udelukkende som plankegulve og er det mest almindelige gulv i Københavnsområdet.

Fordele: Billigt, velegnet til mange typer af efterbehandling, oftest massive gulve.
Ulemper: Blødt træ, mange knaster.
Hårhedsgrad: 300 kg./m3
Anbefalede efterbehandlinger: Lud/sæbe, lakering, hvidoliering, hvidpigmentering med lak.

 

Bøg

Bøgetræ er lyst og har meget få knaster, idet bøgetræets grene sidder relativt spredt. Det er kendetegnet ved sin ekstreme hårdhed, svage åretegninger og de mange, små, kommaformede udløb. Bøgetræ er generelt meget ensartet i sit udseende. Som meget andet løvtræ er bøgetræ langsomt voksende, hvilket er en af grundende til det meget hårde træ. Bøgetræ er meget velegnet til gulve, og ses næsten udelukkende som parketgulve. De mest kendte er Junckers massive bøgeparketgulve.

Fordele: Meget hårdt, få knaster.
Ulemper: Let forgængeligt udendørs, pris.
Hårhedsgrad: 780 kg./m3
Anbefalede efterbehandlinger: Lakering.

 

Eg

Egetræ er kendetegnet ved sin karakteristiske grålige farve, samt de spidse og buede åretegninger. Egetræ er meget hårdt og nærmest uforgængeligt. Det har især været brugt meget til konstruktion af skibe og bruges i dag ofte til gulve og møbler. Det ses både som planke- og parketgulve, selvom parketgulve er mest almindeligt. Egetræ er relativt dyrt, men besidder mange gode egenskaber. Gulve i sildebensparket er oftest af egetræ.

Fordele: Meget hårdt, næsten uforgængeligt, mange efterbehandlingsmuligheder.
Ulemper: Pris.
Hårhedsgrad: 690 kg./m3
Anbefalede efterbehandlinger: Lud/sæbe, lakering, hvidoliering, naturoliering.

 

Ask

Asketræ har en karakteristisk hvid/lysegul farve. Det er meget hårdt og bruges især til fremstilling værktøj og gulve. Det har meget lange åretegninger, og et relativt ensartet udseende. Ved fremstilling af gulve, bruges det næsten udelukkende til parketgulve.

Fordele: Meget hårdt.
Ulemper: Let forgængeligt udendørs, pris.
Hårhedsgrad: 760 kg./m3
Anbefalede efterbehandlinger: Lud/sæbe, lakering, hvidoliering, hvidpigmentering med lak.